Svetski dan pice – 2,7 milijardi godišnje se napravi samo u Italiji

Bez autora
Jan 17 2024

Pica je kulinarski simbol Italije za 89 odsto Italijana, pokazala je anketa koju je naručio italijanski poljoprivredni lobi „Koldireti" povodom Svetskog dana pice koji se obeležava 17. februara.

U istraživanju koje je sproveo „Ipsos", Italijani su picu postavili odmah iznad testenine (88 odsto) kao nešto što najbolje predstavlja italijansku kuhinju. Vino ima 59 odsto glasova, a kapućino 51 odsto.

Pozdravljajući picu kao „blago proizvedeno u Italiji“, iz „Koldiretija" je istaknuta uloga pice u italijanskom društvu, posebno među porodicama, napominjući da oko trećine Italijana redovno pravi picu margaritu kod kuće.

Prema legendi, margarita je izmišljena u junu 1889. godine u čast kraljice Margarite od Savoja kada je pica-majstor iz Napulja Rafaele Espozito napravio picu prelivenu paradajzom, mocarelom i bosiljkom, koja predstavlja boje italijanske zastave.

Sa procenjenim godišnjim prometom od 15 milijardi evra, pica je veliki biznis u Italiji gde se svake godine peče 2,7 milijardi pica – prema „Koldiretiju", a za koje je potrebno 200 miliona kilograma brašna, 225 miliona kilograma mocarele, 30 miliona kilograma maslinovog ulja i 260 miliona kilograma paradajz-sosa.

Svetski dan pice, poznat u Italiji kao Giornata Mondiale della Pizza, održava se na praznik Antonija Abata – ili Svetog Antonija Abatea – zaštitnika životinja kojeg pica-majstori smatraju i svojim zaštitnikom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik